Privacy & gegevensbescherming

coronavirus gegevensverwerking

Nu een groot deel van België en de wereld in de greep is van het nieuwe coronavirus (COVID-19) en er door de Belgische overheid preventieve maatregelen werden afgekondigd, stelt zich de vraag welke persoonsgegevens organisaties mogen verwerken van hun werknemers in het kader van het nieuwe corona

Loyalty card

Mag een organisatie op basis van de nieuwe eID-wetgeving de eID inlezen voor een klantenkaart of andere getrouwheidsprogramma’s?

justitia

Op onze blog berichtten we al eerder dat de GBA een geldboete van 10.000 EUR aan een handelaar had opgelegd voor het inlezen van de elektronische identiteitskaart (eID) voor het aanmaken van een klantenkaart. Het Marktenhof heeft deze boete nu vernietigd.

De (ver)koop of het licentiëren van persoonsgegevens | Timelex

Persoonsgegevens aankopen, verkopen of het licentiëren ervan: het zijn verschillende manieren om ze uit te wisselen. Hierdoor kunnen organisaties vaak snel nieuwe inkomsten verwerven. Maar persoonsgegevens zijn geen klassieke handelswaar, dus kan dat zomaar?

analytics

Er is een boete van 15.000 EUR opgelegd aan de websitebeheerder van jubel.be voor het overtreden van de gegevensbeschermings- en cookieregels.

facebook like

Gebruikt u een van de Facebook-plugins, zoals de 'Vind ik leuk'-knop, op uw website? Dan bent u misschien een gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijke met Facebook.

google

Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren geoordeeld dat Google het recht om te worden vergeten niet wereldwijd hoeft toe te passen.

GDPR boetes

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) publiceerde interessante beslissingen op haar website van zaken waarin er geen geldboete maar een corrigerende maatregel werd opgelegd, zoals een berisping, een waarschuwing of een bevel. 

archief

De Deense toezichthoudende autoriteit stelt een boete voor van 1,5 miljoen DKK (ongeveer € 200.000) aan een Deense meubelfabrikant (IDDesign) voor het niet naleven van de verplichtingen inzake bewaartermijnen van persoonsgegevens.